4. One Song – Hotel Intercontinental Athenee Palace

#proiecţie

Locaţie: Hotel InterContinental Athénée Palace Bucharest

Artist: Roman Tolici

 

Creată în 2009, lucrarea One Song face parte din seria Action, una dintre cele mai spectaculoase serii create de Roman Tolici, aceasta fiind rezultatul unei provocări pe care artistul și-a propus-o singur – aceea de a aborda cinematografic pictura. Seria explorează imaginea statică drept secvență a unei acțiuni, urmărindu-i instabilitatea și suplețea. „Nu este o cercetare a mișcării în sine, cât a acțiunii și a consecințelor ei”, declara artistul într-o conversație cu istoricul de artă și curatoare Oana Tănase. 

One Song propune privitorilor un decupaj dintr-o zi de vară, un moment surprins în inima Parcului Cișmigiu, cea mai veche grădină publică din București. Scena este populată cu personaje de toate vârstele, adunate în jurul foișorului în care se interpretează un cântec pe două voci. Muzica devine astfel personajul central al acestei lucrări, care celebrează frumusețea pe mai multe planuri, vizual și auditiv, invitând spectatorul într-un spațiu aproape feeric, aflat chiar în mijlocul orașului, un spațiu al armoniei, ca o pauză muzicală în narativul zgomotos al metropolei.  

Regăsim în lucrarea One Song accente impresioniste – cromatica pură, tușe fine de penel care simulează lumina reală, scena întreagă decupată din natură. Într-un eseu dedicat operei artistului, curatorul englez Matthew Price observă cum „picturile lui Roman Tolici ne duc în locuri în care legile picturii figurative – perspectiva, relațiile spațiale, proporțiile, raportul dintre lumină și umbră, culoare și ton, linie și formă – sunt implementate cu o acuratețe incredibilă și susțin imaginea aleasă de el cu un realism convingător. Totuși rămân picturale, mâna artistului este mereu prezentă. Și tocmai când legile lumii reale și pictura realistă ies în prim-plan, Tolici ne duce în altă parte. Parcă sparge un tavan de sticlă și ne conduce în locuri suprareale, iraționale, metafizice.”

__

Unul dintre cei mai apreciaţi artişti contemporani din România, Roman Tolici s-a născut în 1974, în satul Ghetlova, situat în centrul Republicii Moldova. A început studiile la Școala de Arte Igor Vieru din Chișinău, dar interesul său pentru imagini și pentru cultura vizuală a fost s-a manifestat încă din primii ani ai copilăriei petrecute în mediul rural. Se mută la București în 1990, când devine bursier la Liceul de Arte Nicolae Tonitza. În 1997, își susține teza de licență într-o expoziție publică intitulată Identități, organizată la Constantin Sala Brâncuși a Palatului Parlamentului.

După ce și-a încercat mâna la grafică, animație și fotografie, Roman Tolici alege pictura ca mijloc de expresie al demersului său artistic. Opera sa este asociată cu un realism fotografic, infuzat de poezie și un sentiment suprarealist al existenței cotidiene. Picturile lui Tolici par a fi detalii ale unei povești monumentale, în care se regăsesc întrebările și anxietățile generale ale omului. Această forță narativă transformă subiectele recurente în capitole fără sfârșit și în reflecții ale vieții de zi cu zi, în proiecții despre timp, memorie și urmele pe care le lăsăm în trecerea noastră, construind o arhivă personală a vremurilor pe care le parcurgem.