Spotlight 2022 Spotlight #6 – Made in RO

Unul dintre cele mai așteptate festivaluri de artă vizuală în aer liber din București, Spotlight revine între 14 şi 16 octombrie 2022 cu o ediţie dedicată în întregime artiştilor din România. 

Tema ediţiei Spotlight din acest an este intitulată Made in RO şi invită artiştii români să reimagineze oraşul prin intermediul new media. Spotlight transformă astfel un domeniu de nişă al artelor vizuale, arta multimedia, într-un instrument de conectare a locuitorilor la oraşul în care trăiesc. După cinci ediţii care au prezentat un mix de creaţii internaţionale şi creaţii ale artiştilor locali, Spotlight prezintă în 2022 cele mai recente proiecte de new media din România, proiecte cu participări la festivalurile internaţionale de profil.

Locaţia principală a Spotlight 2022 este Calea Victoriei, între Cercul Militar Naţional şi Ateneul Român. Între 14 şi 16 octombrie, în fiecare seară între orele 19.00 şi 23.00, traseul festivalului de pe Calea Victoriei este animat de personaje 3D, instalaţii interactive, proiecţii de video mapping şi lucrări de VR. 

A doua destinaţie Spotlight din acest an este Arcul de Triumf care va fi activat pe 16 octombrie printr-un eveniment special dedicat împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea monumentului.

Pe Calea Victoriei, programul Spotlight începe la ora 19.00 şi invită bucureştenii să descopere locuri emblematice din Bucureşti transformate de proiecţii video-mapping şi instalaţii de light-art. 

În fiecare seară de festival, Cercul Militar Naţional, Teatrul Odeon şi Hotel Novotel prind viaţă prin spectacole de video mapping, sunet şi lumini. Din seria instalaţiilor interactive, publicul Spotlight este invitat să compună muzică din particulele poluante din aer în instalaţia „Particle Composer” în faţa Hotelului Novotel. Iar în faţa Muzeului Naţional de Artă al României, opt creaturi animate 3D prind viaţă în instalaţia VR „Folklore Creatures – BestiAR”. Centrul distracţiei la Spotlight este chiar în faţa magazinului Muzica, unde atmosfera de petrecere dată de instalaţia Discoball este întreţinută de muzica bună transmisă live de Radio Europa FM.

Piaţa Revoluţiei găzduieşte două instalaţii de light-art de mari dimensiuni, „Human Head” creată de start-up-ul românesc Humans.ai şi Kaleidoscope a celor de la Kaustik. Iar pe trotuarul Muzeului Naţional de Artă al României, instalaţia „Lumi.Nativ” invită trecătorii să parcurgă un tunel de lumină parcurs de pulsaţii succesive.

Prezent pentru prima dată la festivalul Spotlight, Monument for integrează două statui emblematice din Bucureşti şi Arcul de Triumf în programul ediţiei din acest an. Pe traseul de pe Calea Victoriei, statuia lui Mihai Eminescu de la Ateneul Român şi statuia ecvestră a lui Carol I din faţa Bibliotecii Centrale Universitare sunt animate de proiecţii de video mapping în cadrul programului „Statui Vii”, campanie ce îşi propune să valorizeze monumente emblematice ale oraşului printr-o serie de reactivări artistice. 

A doua locaţie Spotlight din acest an este Arcul de Triumf care va fi activat pe 16 octombrie printr-un eveniment special dedicat împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea monumentului. Centenarul Arcului de Triumf este marcat astfel în cadrul Spotlight de Monument for printr-un spectacol de video mapping pe faţada construcţiei. Publicul este invitat să descopere şi interiorul monumentului printr-o expoziție tematică legată de istoria vremii și un performance vor crea un itinerar istoric și emoționant la interior.

Spotlight 2022
Spotlight 2022