16. Energoropa – Palatul Telefoanelor / 22 aprilie 2023

#proiecţie: 22 aprilie 2023

Locaţie: Palatul Telefoanelor // Artist: Matei Branea

Energoropa reprezintă Europa sub formă de zeiță, energie a naturii. Orașul văzut ca citatelă hipermodernă este eclipsat de personajul feminin care reprezintă echilibrul și comuniunea cu natura. Casa este un simbol al locuirii în mediu fără încercare de dominare. Lacul din partea de jos a lucrării simbolizează energia reînnoibilă și sustenabilă ce ar putea fi infinită. Zeița Energoropa generează energie și dă naștere continuă unor spirite duh ce conțin hieroglife de energie metafizică aflate în contrapunct cu imitațiile de neon ale orașului comercial.

Realizată cu prilejul unei expoziții cu tematică europeană din cadrul festivalului de bandă desenată Angouleme din Franța, lucrarea e adaptată acum pentru formatul special al fațadei Palatului Telefoanelor și conține elemente grafice noi, cum ar fi memento mori și pasărea Birdy”, personaj filozofic din universul lui Omulan.

__

Matei Branea, autor de film de animație, benzi desenate și ilustrație, activ în paralel în televiziune și publicitate. Branea este cunoscut în principal ca fiind creatorul lui Omulan, personaj minimalist de bandă desenată, devenit notoriu în urma publicării în 2002 a albumului de BD omonim de către HardComics și erou de film de animație (“Omulan!”, 2015 cu finanțare CNC). Pe lângă acesta, cele mai cunoscute realizări ale autorului sunt animațiile realizate pentru emisiunea TV Marcă Înregistrată, Planeta Moldova, festivalul de film NexT și festivalul de muzică de cameră SoNoRo, benzile desenate publicate în revista RePublik sau ziarul AperiTIFF și ilustrațiile din revista Esquire Romania. Ilustrațiile și benzile sale desenate au fost expuse și publicate internațional de la Tokyo la New York, trecând prin Berlin, Londra, Paris și, bineînțeles, București. Ultima sa expoziție Berlin Banana” (2022-2023) a reunit o retrospectivă condensată, lucrările de grafică realizate în Berlin în perioada 2015-2016 și lucrarea Madon cu prunc” (2021). În prezent Matei Branea este și conferențiar în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, Facultatea de Film, unde coordonează Masteratul de Film de Animație și este director al departamentului Animație și Interactivitate.