CentenArc @ Arcul de Triumf (16)

CentenArc

#video mapping

Locație: Arcul de Triumf

Artist: Les Ateliers Nomad/ MONUMENT FOR

 

În ultima seară a festivalului, Arcul de Triumf se alătură ediției Spotlight din acest an cu un spectacol de video mapping ce va transforma exteriorul monumentului, amintindu-ne de evenimente care ne-au conturat identitatea.

E timpul să ne bucurăm din nou de grandoarea Arcului de Triumf, de această dată, celebrând un moment istoric important al românilor, 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari și 100 de ani de la prima inaugurare a monumentului.

Arcul de Triumf este un simbol al lucrurilor mărețe de care suntem capabili ca nație, în momentele noastre cele mai bune, realizate cu efort, concentrare, sacrificiu și talent. El spune o poveste a posibilităților și a capacitații românilor de a face lucruri mari.

Momentul special va fi completat, la interiorul Arcului de Triumf, de o expoziție tematică legată de istoria vremii și un performance menit să creeze un itinerar istoric emoționant, bazat pe interacțiunea directă a spectatorilor cu performerii – actorii care vor spune povestea evenimentelor istorice prin prisma oamenilor simpli care au participat la ele și care au lăsat mărturii ale întâmplărilor în cărți poștale, fotografii, scrisori etc.  Astfel, spectatorul devine dintr-un simplu vizitator al unei expoziții, un co-creator al spectacolului.

Scurt istoric

La sfârșitul Primului Război Mondial, în decembrie 1918, România a încheiat procesul de realizare a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat.

Ulterior, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand I și  Maria au fost încoronați ca Rege și Regină ai României Mari, iar la 16 octombrie 1922 și-a făcut intrarea triumfală în București.

Cu această ocazie s-a organizat un spectacol, evocând lupta poporului român pentru unitate statală, la festivități participând reprezentanți din peste 20 de state europene, din Statele Unite ale Americii și Japonia, fapt ce a semnificat o largă recunoaștere internațională a noii realități statale române.

În acest context, în 1922, Comisia pentru organizarea serbărilor încoronării a apelat la serviciile arhitectului Petre Antonescu pentru amenajarea unui Arc de Triumf impunător în zona nordică a capitalei, pe șoseaua Kiseleff, ”rondul doi de la Șosea”.

Astfel, la 16 octombrie 1922, Regele Ferdinand I și Regina Maria au trecut pe sub Arcul de Triumf, realizat pe amplasamentul actual.

Însă, din cauza timpului foarte scurt alocat construirii monumentului, acesta, deși impunător și bogat decorat, nu avea decât baza și scheletul din beton armat, suprastructura exterioară fiind îmbrăcată în pânză de care au fost atașate statui și basoreliefuri realizate din ipsos.

De abia în 1932 s-a decis realizarea integrală a monumentului din materiale durabile, definitive, ajungând la forma pe care o cunoaștem astăzi.

Trebuie menționat faptul că, de-a lungul timpului, în București, au fost ridicate mai multe arce de triumf, cu existență temporară, pentru a celebra diverse evenimente din istoria României: Revoluția din 1848, Mica Unire (Moldova cu Țara Româneasca) din 1859, Războiul de independentă din 1877, Marea Unire din 1918.